maanantai 11. toukokuuta 2015

Lippulappusia

Oletko koskaan haaveillut kahvilan tai yrityksen perustamisesta? 

Puhutaan, että tie yrittäjäksi ei ole helppo kaiken paperisodan vuoksi. Nyt kerron kuitenkin, mitä kaikkia papereita itse olen täyttänyt ja lähettänyt. Jokainen voi sen jälkeen itse arvioida, ovatko kaikki lomakkeet oman kahvilan arvoisia.




Kun toimin itsenäisenä yrittäjänä, minulla pitää olla tietysti oma yritys. Paras yritysmuoto omiin tarpeisiini oli toiminimi, koska toimin yksin ja todennäköisesti vain tämän kesän (näin alkuun). Toiminimen perustamiseen löytyy nelisivuinen kaavake (ja erinomaiset ohjeet!) netistä: https://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/yeh/perustaminen.html . Paperi täytyy lähettää perustamismaksukuitin kera patentti- ja rekisterihallitukseen. 

Koska kahvila-kioski on elintarvikehuoneisto, siitä täytyy tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus. Tämäkin ilmoitus on pituudeltaan neljä sivua, ja se löytyy Kotkan kaupungin sivuilta (http://www.kotka.fi/asukkaalle/ymparistonsuojelu_ja_ymparistoterveys/ymparistoterveys/elintarvikevalvonta). Ilmoituksen lisäksi täytyy laatia omavalvontasuunnitelma, johon löytyy apua ainakin Eviran ja Kotkan kaupungin nettisivuilta. Oma suunnitelmani on vielä aivan alkumetreillä, mutta epäilen sen olevan hankalin näistä pakollisista lappusista!


Varsinaiset lomakkeet ovatkin jo siinä, mutta muutama muu paperiasia, tai asia ylipäätään, tulee myös hoitaa.

Elintarvikehuoneistossa työskentelevällä henkilöllä tulee olla hygieniapassi sekä terveystodistus, jonka täytyy esitettää terveystarkastajalle huoneiston tarkastuksen yhteydessä. Todistuksen saa ottamalla yhteyttä paikalliseen terveyskeskuskseen. Koska olen vieraillut lähiaikoina ulkomailla, todistuksen saaminen edellytti yhtä näytettä ja lääkärillä käyntiä, joka onkin edessä huomenna! 

Heti, kun y-tunnukseni oli tullut näkyviin rekisteriin, innokkaimmat vakuutusmyyjät soittelivat jo perään. Yrittäjän eläkevakuutushan on lakisääteinen, jonka lisäksi on hyvä vakuuttaa ainakin itsensä ja mahdollisesti huoneisto tai työvälineet, riippuen toki yrityksen suuruudesta ja omista haluista. Itse en ole vielä aivan hirveästi tutustunut näihin juttuihin, mutta pikkuhiljaa se on tutustuttava.

Verot ja yrityksen talous ovatkin jo asia erikseen. Olen päättänyt turvautua tässä asiassa tilitoimistoon, koska en ole kovin perillä verotuksesta, tai halukas saamaan mätkyjä tai vihaisia soittajia verottajilta. Minusta erittäin toimiva järjestely.   




Näiden lisäksi minun tulee sopia kala- ja jäätelötilauksista, vuokrata maksupääte, hankkia pohjakassa, kertakäyttöastioita yms. Siinä kuitenkin tärkeimpiä paperintynkiä ja asioita, joita minulle on tullut vastaan kahvila-kioskin perustamisen yhteydessä. Aluksi kaikki tuntuivat liian monimutkaisilta ja vaikeilta, mutta kun asiaan perehtyi, juttu lähti rullaamaan. Tärkeintä on vain alkaa tekemään eikä ihmetellä!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti