tiistai 11. elokuuta 2015

Päivä kioskilla

Keskiviikko. Kello 8.00. Herätyskello soi, tunnin päästä täytyy olla kioskilla. Kesäkuussa heräsin heti, nyt torkutan vielä puol tuntia ja ihmettelen miten tulee niin mahdoton kiire? Kerrassaan kummallinen juttu.



Olen kioskilla noin 5 minuuttia (tai yhden minuutin) vaille 9, laitan kahvin tippumaan, avaan luukut ja kannan roskiksen ja mainoksen ulos. Sen jälkeen maitoa jääkaapista, leivokset esille ja mahdollisesti pullat sulamaan ja siitä uuniin. Lämpötilat kirjataan ylös, tiskivedet valmiiksi ja edellisenä päivänä tiskatut lusikat ja kupit oikeille paikoilleen. Jos sää on edes pilvinen, asiakkaita alkaa pikkuhiljaa hiipimään kioskille aamukahville. Siinä seassa syön jossakin kohtaa aamupalan, lataan kahvinkeitintä valmiiksi ja valmistan kalaleipiä.




Kovin menekki tuntuu päivästä riippumatta olla kello 11-13 välillä, silloin saattaa tulla yhteysalukselta päiväretkeilijöitä (tänä kesänä määrät alle kymmenessä henkilössä). Samoin kauppa aukeaa ja ihmiset lähtevät liikkeelle. Lihiksiä otetaan sulamaan sitä mukaan, kun niitä menee ja kalaleipiä sai ainakin aurinkoisina päivinä tehdä pitkin päivää. Kahvia tippumaan kun toinen pannu näyttää tyhjenevän.




Lounaan aika on sitten, kun siihen on aikaa. Onneksi teen yleensä valmiiksi ruoat edellisenä päivänä, ettei tule syötyä kioskia tyhjäksi. Iltapäivällä kauppa pikkuhiljaa hiljenee, ja tuntia ennen kun suljen luukut, alan siivoilemaan. Tiskaamista, pöytien putsausta, lattian lakaisu ja pesu. Täytän vesiastiat ja säiliöt, tyhjennän tiskivedet. Tarkistan, että huomiselle on tarpeeksi myytävää. Onko lihiksiin ketsuppia ja nakkeja, kahvia varten kahvinpuruja tai limsoja? Jos puutetta havaittavissa, on suunnattava kauppaan. Lopuksi kassan laskeminen, kamat kassiin ja päivä on pulkassa.
Välillä leivon päivän päätteeksi, kuitenkin harvemmin. Myös kaloja täytyy fileroida joskus iltasella, muuten saan hoidettua paperihommiakin päivällä aukioloaikojen puitteessa.




Siinä kioskin normaali päivä noin kiteytettynä. Onneksi mikään päivä tähän mennessä ei ole kuitenkaan ollut samanlainen, vaan välillä ei tule vettä ollenkaan, ja välillä saan juosta hikihatussa viemään lihiksiä. Ja ei tämä viileä kesä ihan hallaa ole ollut, en olisi varmaan lämpimästä kesästä yksin selvinnytkään! Varsinkin viikonloppuisin olisin varmaan ollut superväsynyt, ja työnteosta olisi mennyt maku nopeasti. Ja nythän se kesä on tullut, ihanaa!



3 kommenttia:

  1. Leivotko yleensä aamuisin sitten?

    VastaaPoista
  2. Yleensä leivoin edellisenä iltana, muutaman kerran aamulla! :-)

    VastaaPoista
  3. Yleensä leivoin edellisenä iltana, muutaman kerran aamulla! :-)

    VastaaPoista